"Zrušenie zníženej 10-percentnej DPH na gastro by mohlo mať vážne
dôsledky pre prevádzky v tomto sektore. Iniciatíva Pomoc pre gastro
žiada hlbšiu analýzu možného dopadu tohto kroku na gastronomické podniky
a ich schopnosť udržať konkurencieschopnosť v časoch stále vysokej
inflácie a poklesu reálnych miezd, ktoré už aj tak odčerpávajú
zákazníkov gastroprevádzok," priblížila Procházková.
"Ministerstvo financií samotné konštatuje, že priemerná DPH na gastro
je v 27 členských štátoch EÚ 10 %. Zvýšenie DPH na dvojnásobnú úroveň,
ba dokonca až 22 %, by závažne poškodilo konkurencieschopnosť
slovenských gastroprevádzok na európskom trhu. Viac ako polovica územia
Slovenska sú totiž prihraničné regióny," upozornil Vladimír Machalík z gastro iniciatívy #StáleMámeChuť.
Hovorkyňa iniciatívy podčiarkla, že gastronomický sektor súčasne stále
čelí nedostatku pracovnej sily. Prieskumy ukazujú, že v celom
gastrosektore chýba až okolo 20.000 pracovníkov na všetkých úrovniach.
Iniciatíva Pomoc pre Gastro podporuje návrhy niektorých hráčov v tomto
sektore, ktorí vyzývajú vládu, aby otvorila pracovný trh viac pre
cudzincov a zjednodušila legislatívu.
Procházková dodala, že iniciatíva Pomoc pre Gastro zostáva v kontakte s
relevantnými orgánmi a združeniami, aby zabezpečila, že záujmy
gastronomického sektora budú v rámci plánovaných reforiem zohľadnené a
chránené. Snahou iniciatívy je podporiť gastronomický priemysel na
Slovensku, aby bol udržateľný, konkurencieschopný a prosperujúci.